Що ж таке кризова ситуація

Дорогі наші діти. Пройшов місяць з початку війни. І, на даний час, ми з вами всі опинилися у кризовій ситуації. Що ж таке кризова ситуація.

Кризова ситуація - це ситуація, яка виходить за рамки звичайного досвіду, тобто до неї немає готових адаптивних стереотипів поведінки. Така ситуація викликає потрясіння людини і зміни її звичної картини світу. Виділяють два типи кризових ситуацій: екстремальні ситуації (природні лиха, техногенні катастрофи, різні види насильства, в тому числі тероризм та ін.) і ситуації втрати близької людини (розлучення матері і дитини, смерть рідних, розлучення та ін.).

Психічна травма виникає в ситуаціях, коли є загроза існуванню людини, порушення його нормальної життєдіяльності, коли готових адаптивних механізмів немає і не може бути, тому що це ситуації, що виходять за рамки звичайного досвіду. Тому першою реакцією людини на травматичну ситуацію є потрясіння.

Травма руйнує звичну картину світу особистості, торкаючись таких її базових ілюзій, як ілюзія безсмертя, справедливості та простоти устрою світу.

Стрес - це процес внутрішніх змін в системах організму у відповідь на будьякий сильний або тривалий вплив навколишнього середовища

У ситуації кризи при спробі опанування стресовим станом людина переживає певний вид фізичного та психологічного перевантаження. Емоційне напруження і стреси можуть призвести або до адаптації до нової ситуації, або до зриву і погіршення виконання життєвих функцій. Хоча деякі ситуації можуть бути стресовими для всіх людей, вони виявляються кризами для тих, хто особливо вразливий до них в силу своїх особистісних особливостей.

Війна закінчіться. Я в цьому впевнена. Та зараз нам потрібно зберегти психічне здоров’є своє та своїх близьких. Тому стаємо всі моїми колегами – психологами та психологинями . Будемо вчитись як долати стрес та його наслідки. Пропоную переглянути презентацію про стрес та його наслідки. Бережіть себе.

Банери