ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УЧНІВСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ В АЦППРК

Завдання виховної системи в нашому навчальному закладі навчити підлітка жити в гармонії з собою та з тим хто поряд, тому виховне середовище є запорукою створення дружнього, творчого, демократичного учнівського колективу, і як результат – формування висококваліфікованого робітника і особистості.

Сенс учнівського самоврядування в сучасному навчальному закладі полягає не в управлінні одних учнів іншими, а в навчанні всіх учнів основам демократичних відносин у суспільстві, у навчанні їх керувати собою, своїм життям в колективі.

Участь у самоврядуванні допоможе учням сформувати у себе навички демократизму, уміння самостійно діяти, нестандартно мислити, приймати рішення і здійснювати їх.

20 жовтня в ДПТНЗ «АЦППРК» відбулися вибори Президента учнівського самоврядування. Відповідно до Положення про вибори президента, кандидатом на цю посаду міг претендувати будь-який учень І-ІІІ курсу, який має авторитет у групі. Активним виборчим правом були наділені учні І-ІІІ курсів.

 

Підготовчим етапом до виборів стало створення дієвої виборчої комісії. Стати членами виборчої комісії було запропоновано представникам навчальних груп. Членами виборчої комісії проведено перше засідання, на якому розподілено обов’язки та прийнято ними присягу. Це зафіксовано у протоколі виборчої комісії №1.

На президента учнівського самоврядування зареєструвалися вісім кандидатів, якими були написані заяви на участь у виборах.

Кожен кандидат розробив свою передвиборчу програму узгодивши її зі своїми командами, та вивісили для ознайомлення виборців на інформаційній дошці. Кожен бажаючий виборець міг прочитати програму та вибрати для себе достойного кандидата.

Протягом виборчої кампанії кандидати вели агітацію, намагаючись довести до кожного виборця свою програму, план дій на найближчий час, кожен хотів переконати в тому, що саме він зможе зробити учнівське життя цікавим і змістовним.

8 жовтня було організовано дебати за участю кандидатів і їх груп підтримки. Кожен кандидат запропонував свою програму життя учнівського самоврядування. Плани були цікавими, але не завжди здійсненними. Кожен із кандидатів відповідав на запитання опонентів та присутніх в залі представників навчальних груп. У цілому всі кандидати вели себе гідно, їх само презентація викликала великий інтерес у учнівського електорату.

Наступним етапом стало проведення незалежного соціологічного опитування. 

Виборчою комісією було створено незалежну комісію по приблизним підрахункам голосів. Комісія складалася з двох учнів, які ходили по групах і цікавилися за кого учні віддадуть свій голос і чому.

20 жовтня були проведені вибори президента учнівського самоврядування.

Всього було зареєстровано 230 виборців, у виборах взяло участь 200 виборців  з числа учнів. Вибори пройшли дуже активно і цікаво. Порушень у процедурі виборів Виборчою комісією не зафіксовано. Претензій та зауважень з боку спостерігачів від кандидатів на пост Президента в Виборчу комісію не надійшло.

Виборчою комісією підготовлено: виборчі бюлетені, списки виборців, контрольний лист, протокол підрахунків голосів, розклад для голосування, кабінки та скриньки для голосування. Тобто все для прозорих і чесних виборів.

Після закриття виборчої дільниці виборчою комісією підраховано контрольні талони, чисті бюлетені та відкрито опечатану скриньку для голосування. Члени виборчої комісії підрахували голоси віддані за кожного з кандидатів та зробили відповідні записи у протоколі.

І хоча всі кандидати були гідні, за підсумками голосування президентом учнівського самоврядування більшістю голосів було обрано Ігнатко Богдана учня групи 17 Ф.

На виборах кандидата в президенти учнівського самоврядування була присутня головний спеціаліст департаменту освіти і науки облдержадміністрації           АРТЕМЕНКО О.О., яка спостерігала за процесом проведення виборів.

Інавгурація обраного президента відбудеться 05.11.2015 року де новообраний Президент дасть клятву перед усім учнівським колективом.

Банери